USB 'den Windows 7-8-8.1 Kurulumu Hazırlama I [B]

Tarih: Cumartesi, Eylül 13, 2014 | Yildirim Yilmaz | E-mail Olarak Gönder |


Merhaba arkadaşlar bu yazıda sizlere ISO dosyasından Windows 7/8/8.1 Multiboot Menü nasıl hazırlanır onu anlatacağım.

Daha önceki XP için Multiboot Menü nasıl hazırlanır anlatmıştık, geçtiğimiz günlerde bir okuyucumuzun bıraktığı bir yorum üzerine Windows 7/8/8.1 için nasıl Multiboot Menü Hazırlanır bunu sormuştu bu yüzden sizleri bekletmeden anlatıma geçeceğim.

İlk olarak aşağıda linkleri mevcut dosyaları indiriyoruz.

       MultiBoot USB                 NT6 Setup From USB
İndir                           İndir

Adım 1 - USB_BOOT dosyasını yeterli alan bulunan bir yere çıkartalım.


Görüdüğünüz üzere dosyaları Winrar 'dan çıkardıktan sonraki görünümü bu şekilde.

Adım 2 - USB 'mizi bilgisayara iliştiriyoruz.
Adım 3 - Çıkardığımız dosyanın içerisinde "MB_USB" uygulamasını çalıştırıyoruz.
Adım 4 - Yazılımın arayüzünü kullanım açısından çok basit, zaten amaç da tüm olayın basit olmasıydı.


Arayüz Detayları;

- Hedef sürücü bölümü biçimlendirmek istediğiniz sürücüyü seçin
- Seçili sürücüyü biçimlendir seçeneği; sürücüyü biçimlendirmek istiyorsanız seçeneği işaretleyin, eğer ilk defa USB 'ye yazdırma yapacaksanız biçimlendirmenizi tavsiye ederim, yalnız bir husus var buraya dikkat edin yanlışlıkla bilgisayarınızdaki harddiski seçmeyin yoksa  yanlışlıkla biçimlendirebilirsiniz.
- Dosya sistemi ise biçimlendirme şekliniz olacak size tavsiyem NTFS seçin
- Sürücü etiketi birimi ise hazırlayacağınız sürücüye vereceğiniz adı yazmak istiyorsanız yazın lakin Türkçe karakter içermesin. Nolur nolmaz usb sapıtabilir işimizi sağlama alalım :)
- Son aşamada "Başlat" tuşuna basıp yazılımımızın bulunduğu dizindeki "USB_ROOT" klasörü içerisindeki tüm dosyaları hedef sürücümüze kopyalıyor. Tabi ki siz biçimlendir dediyseniz biçimlendirir sonra kopyalar.


MB_USB (MultiBoot) yazılımının anlatımı bu kadarcık.

Yazılımımızın kullanımı bu kadar arkadaşlar aslında çok basit. Şimdi bu kopyaladığımız dosyalar üzerinde birazcık oynamalar yaparak kendi ihtiyacınız olacak aklınıza gelebilecek tüm Windows sürümlerini tek bir USB 'ye atıp çalıştırabilirsiniz. Bu anlatımda Windows 7/8/8.1 'yi ISO dosyası olarak nasıl USB 'mize atacağımızı anlatarak devam ediyorum.

Adım 5 - USB sürücümüze USB_ROOT klasörü içerisindeki dosyaları yazdırdık şimdi ise iso dosyasından kurulum yapacağımız Windows 7/8/8.1 'nin NT6.ISO dosyasını oluşturacağız, tıpkı XP için yaptığımız işlemlerde BOOT.GZ oluşturduğumuz gibi Window 7/8/8.1 'i düzenleyeceğiz.

Adım 6 - Windows 7 ISO dosyamızı Winrar yahut 7zip veya OSFMount Sanal Disk Oluşturma Programını kullanarak açıyoruz. Sonra içerisindeki dosyaları "NT6_ISO_ROOT" klasörüne kopyalıyoruz.


Adım 7 - Sonrada "Nt6SetupFromIso" dosyamızı rar 'dan çıkarıyoruz ve "Nt6IsoSetup" yazılımını çalıştırıyoruz.


Resimde altı kırmızı renkle çizili olan "NT6" ve "SETUP.ISO" yazan yerleri isterseniz olduğu gibi bırakın isterseniz değiştirin fakat Türkçe karakter kullanmayın yoksa dosyanın yolunu bulamaz. Geriye kalan ayarları olduğu gibi bırakın size tavsiyem. Mesela ben değiştirerek yaptım bir tane buyrun örnek resimler.


Şimdi yukardaki resimdeki ayarları birazcık anlatalım;

İlk kutudan, kurulum yapacağımız sürücünüze ekleyeceğiniz, iso dosyasının konumunu giriyorsunuz. Iso oluştuktan sonra, bu kutuya girdiğiniz konuma, hazırlayacağımız iso doyasını koymalısınız. Örneğin NT6\WIN7.ISO yazıyorsa ve iso doyasını E:\ sürücüsünden çalıştıracaksanız, hazırladığınız iso dosyasını E:\NT6\WIN7.ISO konumuna koyacaksınız.

Bu arada iso kutusundaki yazıyı komple silerseniz, windows kur ekranında iso dosyası aranmaz. Yani istediğiniz programları ekleyip, windows kur ekranında bunları hızlı çalıştırabilmek içinde bu paketi kullanabilirsiniz. Bu özellik DVD 'de açıktan çalıştırken, istenilen programı rahat başlatmak için düşünülmüştür.

Windows kur dosyasının konumu kutusu, windows kur programının konum bilgisini içerir. Siz bu kutudaki bilgiyi değiştirmeyin!
Windows kur kapanınca sistemi yeniden başlat seçeneği seçiliyse, windows kur kapandığından sistem yeniden başlar.
Kurulum çözünürlülüğünü 1024x768 olarak ayarla seçeneği seçiliyse, kurulumda ekran çözünürlülüğünü 1024x768 olarak değiştirilir.
Autorun.inf dosyasını yeniden adlandır seçeneği seçiliyse, kurulum yapacağımız sistem açılırken sürücülerde autorun.inf dosyası aranır ve bulunursa yeniden adlandırılır. Bu seçenek autorun virüsleri için eklenmiştir.

Windows kur başlamadan önce bir program çalıştırmak isterseniz, listeye program ekleyebilirsiniz. Listeye bileşen eklemek, düzenelemek silmek için listenin başındaki } + - tuşlarını kullanınız.


* Burdaki ayarları olduğu gibi bırakın, Benim tavsiyem!

Ama yinede burdaki ayarlar hakkında da bilgi verelim birazcık;

* Simge çubuğunu oluştur seçeneği seçiliyse, kur başladığında ekli programları hızlı başlata bilmek için, ekranın alt kısmında simge çubuğu oluşturulur.
* Her zaman diğer pencerelerin üstünde kalsın seçeneği seçiliyse, simge çubuğu diğer pencerelerin üzerinde kaldır.
* Simge çubuğunu otomatik olarak gizle seçeneği seçiliyse, simge çubuğu otomatik olarak gizlenir. Farenizi ekranın alt kısmına taşıdığınızda simge çubuğu görünür hale gelir.
* Pencerenin saydamlık derecesi seçeneğiyle de simge çubuğunun saydamlık derecesini ayarlayabilirsiniz.
* Simge çubuğuna bileşen eklemek, düzenlemek, silmek için listenin başındaki } + - tuşlarını kullanınız.

Adım 8 - Yazılımımızın arayüzü çok basit, yazılım Windows 7/8/8.1 ISO dosyasını hem NT6.ISO yapıyor ve yanına Windows 7/8/8.1 'nin kurulum dosyalarını SETUP.ISO olarak düzenlemiş oluyor. Şimdi bunlarıda anlatmış olduk eğer tüm işlemleri ve ayarlamaları yaptıysanız "İşlemi Başlat" butonuna basın ve bekleyin. Karşınıza şu şekilde görüntüler gelecek telaş yapılacak birşey yok.

Dosyamız hazırlanmaya başlıyor.
 Yukardaki resimde altı çizili olan dosyamızın nereye hangi isimle yazılacağını gösteriyor
Ve artık dosyamız oluştu "Tamam" diyerek bu aşamadaki işlemi bitiriyoruz.

Adım 9 - Dosyamızın yazdırılması tamamlandıktan sonra NT6 yazılımının bulunduğu klasöre bir göz atalım.

Bakınız NT6 diye bir klasör oluşturuldu ve hazırlanmış dosyalarımız bunun içinde artık.
Bu dosya içerisinde MENU.LST adlı bir dosyamız var ve bu dosyayı NotePad ile açıyoruz ve içerisinde ihtiyacımız olan kodlar var.

Kısaca yapılan işlemin ne olduğundan bahsedelim;

NT6_ISO_ROOT\SOURCES\BOOT.WIM içindeki ilgili index, TOOLS\Mount_Wim klasörüne yazılabilir şekilde bağlannıyor.
BOOT.WIM içindeki sistem 32 bit ise; FILES\X86 klasöründeki dosyalar, 64 bit ise; FILES\X64 içindeki dosyalar, TOOLS\Mount_Wim klasörüne kopyalanıyor.
Bu arada, eklemek istediğiniz extra programları FILES klasöründeki uygun konuma ekleyebilirsiniz. Ben extra olarak sadece Qdir programını ekledim
Kopyalama işleminden sonra TOOLS\Mount_Wim klasörü çıkartılıp, yapılan değişiklikler, NT6_ISO_ROOT\SOURCES\BOOT.WIM dosyasına kayıt edililiyor.
Bu işlemden sonra ise MakeIso.cmd dosyası çalıştırılacak, iso dosyası oluşturuluyor.
Bu adımlarda program pencerelerini kapatmayınız ve işlemlerin bitmesini bekleyiniz...

Adım 10 - USB_ROOT klasörü içerisindeki dosyaları daha önce USB 'mize yazdırmıştık. Şimdi de oluşturduğumuz dosyalarımızı USB 'mize atacağız fakat burda DİKKAT edilmesi gereken bir husus var. Bu husus ise 7. adımda belirlediğimiz klasör yolunu USB_ROOT klasörü içerisinde oluşturuyoruz ve bu klasör içine az önce oluşturduğumuz SETUP.ISO dosyasını kopyalıyoruz. Bir önceki adımda bahsettiğim MENU.LST dosyası içerisindeki kodları, USBMENU klasörü içerisindeki USBMENU.LST dosyasına yapıştırıyoruz ve bu böylece Windows 7/8/8.1 'i MultiBoot Menü 'müze eklemiş olduk.

Takıldığınız bir yer olursa yorum bırakın en kısa zamanda yardımcı olmaya çalışırım.

İyi günlerde kullanın esen kalın...