Easy Image ile Multiboot Hazırlama

Tarih: Çarşamba, Ocak 01, 2014 | Yildirim Yilmaz | E-mail Olarak Gönder |
Easy Image ile Multiboot Menü Hazırlama

Merhaba arkadaşlar öncelikle sizlere Multiboot Hazırlama Yazı dizisinde ilk olarak USB hazırlama konusu anlatacağım.

USB hazırlama anlatımına geçmeden önce sizlere Bootable USB 'nin birazcık avantajlarından bahsetmek istiyorum.
Detayı Görüntüle

USB 'mizi hazırlamak için gerekli yazılımlar;

            Easy Image 4.0                        Easy Image 4.0 Portable                     OSF Mount Portable
   İndirmek İçin Tıklayın                  İndirmek İçin Tıklayın                   İndirmek İçin Tıklayın

Program kurulduktan sonra masaüstüne gelecek olan simgelerimiz resimdeki gibi olacaktır.


Kısaca tanıtmak gerekirse ;


Bundan sonrası sizler artık çocuk oyuncağı, usb 'yi bootable yapmak hiç bu kadar kolay olmamıştı diyebilirim.

Adım 1 - USB 'mizi bilgisayara iliştiriyoruz
Adım 2 - USB Disk Format Tool 'u açıyoruz
Adım 3 - Karşınıza böyle bir görünüm gelecek.


USB Disk Format Tool 'u size kısaca tanıtayım;

"Device" yazan yerde biçimlendirmek istediğimiz aygıtı seçiyoruz, aman buraya dikkat! Seçeceğiniz sürüye dikkat edin yoksa yanlışlıkla başka bir sürücüyü biçimlendirip veri kaybına neden olabilirsiniz.

"File system" ise biçimlendirme şekliniz, size tavsiyem NTFS 2 GB 'dan daha büyük dosyaları destekler fakat Fat32 desteklemez bu yüzden biçinlendirme seklinizi 2 Gb 'dan daha büyük dosyalarla işlem yapacaksanız NTFS olarak seçin.
"Volume Label" burda USB 'mize isim veriyoruz isteğe bağlı olarak değiştirebilirsiniz, isterseniz boş bırakabilirsiniz. Eğer bir isim girecekseniz kesisnlikle Türkçe karakter kullanmayın.
"Quick Format" bölümü ise biçimlendirme bölümünü seçersenizde  hızlı biçimlendirme yapar.

Adım 4 - USB 'mizi bçimlendirmek için "Start" diyoruz ve biçimlendirmenin tamamlanmasını bekiyoruz. Bize "Sürücüdeki dosyalarınız silinecek. Biçimlendirmek istediğinize emin misiniz ?" diye soruyor, eğer doğru sürücüyü seçtiğimize eminsek "Evet" diyoruz ve biçimlendirmenin bitmesini bekliyoruz.


Biçimlendirme tamamlandıktan sonraki karşımıza gelen görünüm şu şekilde oluyor.


Adım 5 - "Tamam" tuşuna basıyoruz ve sonraki işlem için USB 'mizi çıkarmadan "Easy Image" yazılımını açıyoruz. Karşımıza gelecek ekran şu şekilde oluyor.


"Next" diyoruz ve devam ediyoruz.


Burda "Bootable USB Flash Drive" seçeneğini seçiyoruz ve "Next" diyoruz ve karşımıza hangi USB 'yi bootable yapacağımızı soran bir ekran gelecek fakat bende şu an bir tane USB takılı olduğu için sadece o görünüyor, eğer sizde birden fazla USB takılıysa işlem yapacağınız USB 'yi seçin ve tekrar "Next" deyin.


Bundan sonraki aşamada ise tekrardan "Next" diyoruz sonra Usb 'miz bootable oluyor ve ardından "Done" dedikten sonra bootable usb 'miz artık hazır.

Not: Bu adımı tamamladıktan sonra USB 'mizin içerisine yazılmış olan üç küçük dosya oluşacak bu dosyaları siliyoruz ve bir sonra ki adımı takip ediyoruz.

Evet buraya kadar sadece USB 'yi bootable yapmayı gördük artık içine bişeyler yazdırmanın vakti geldi.

Adım 6 - "WinSetupFromUsb" yazılımını çalıştırıyoruz.


Hemen size kısaca arayüzde neler var tanıtayım;

Detayı Görüntüle

Adım 7 - Şimdi tanıtımımızı yaptık yapmamız gereken ise USB 'ye atmak istediğimiz sistemin seçip dosyaların
yolunu göstermek olacak, XP için yapılan tüm adımların hepsi Windows 7  içinde geçerlidir sadece windows 7 için seçmeniz gereken bölümü işaretleyip Windows 7 dosyalarını göstermeniz yeterli. Ben XP 'yi USB 'ye yazdırmayı anlatıyorum. WinSetupFromUSB programında "Windows 2000/XP/2003 Setup" bölümünü işaretleyip sanal sürücüye yüklediğimiz XP dosyalarının yolunu gösterin...


Adım 8 - XP dosyalarımızı imaj olarak yazılımı okuyamıyor dolayısıyla imajı açabilecek bir program lazım bunun için istediğiniz bir program kullanabilirsiniz Ultraiso, Deamon tools, Virtual Clone Drive, PassMark Osf Mount gibi...Siz yorulmayın ben size PassMark Osf Mount programını yukarıda indirme linkini verdim.


PassMark Osf Mount yazılımının arayüzü bu kullanımı çok basit, kurulumsuz olan versiyonu sizlere indirmeye sundum. Programı Winrar gibi bir sıkıştırma programıyla rardan çıkartın, sonra yazılımı çalıştırın ve karşınıza gelecek olan arayüz yukardaki gibi olacak.

"Moun New" tuşuna basın açmak istediğiniz imaj dosyasını "Image File" kısmından gösterin "Ok" deyin ve artık dosyanızı sanal sürücüye yüklemiş bulunmaktasınız.

Adım 9 - XP dosyalarını artık sanal sürücüye koyduk ve WinSetupFromUSB yazılımına XP dosyalarımızın yolunu 7. adımda paylaştığım resimdeki gibi gösteriyoruz ve "Tamam" diyoruz. Dosyalarımızı da yerini gösterdikten sonra "GO" dediğimizde yazılım bizim yerimize USB 'ye istediğimiz sistemi yazdırıyor.


Yazdırma işlemi tamamlandıktan sonra aşağıdaki gibi bir ekranla kaşılaşıyoruz.


"Tamam" dedikten sonra, artık açılışta çalışabilen (Bootable) USB 'miz hazırdır.

Kafanıza takılan soru olursa yorum bırakın ve yaptığınız yoruma e-mail ile abone olun yazılan cevaplar mail adresinize gelsin...İyi günlerde kullanın, esenle kalın...