USB 'den XP Kurulumu - MultiBoot Hazırlama I [A]

Tarih: Pazar, Ocak 05, 2014 | Yildirim Yilmaz | E-mail Olarak Gönder |
USB 'den XP Kurulumu - Multiboot USB Hazırlama

Evet arkadaşlar ISO dosyasından XP kurulumunu nasıl hazırlayacağımıza geldi sıra.

Aslında anlatımlarda bir çok kişinin kafasında soru işaretleri oluşturup çözümlerini buluncaya kadar yahut birileri anlatıncaya kadar insana cinnet geçirten, Bootable USB hazırlamayı sizlere en anlaşılır haliyle anlatacağım.

Bu yöntem de bir önceki yazımdaki anlattığım yöntem kadar kolay, bu yöntem için kullanacağımız programların linklerini aşağıda mevcut hemen durmadan programlarımızı edinin ve kalan anlatımlara geçelim.

Multiboot USB                                          NT5SETUPFROM
İndirmek İçin Tıklayın                             İndirmek İçin Tıklayın

Programlarımız artık elimizin altında mevcut bundan sonra yapmamız gereken sırayla tüm adımları uygulamak kalıyor, adımları uygulamaya geçmeden önce size programımızın özelliklerini kısaca tanıtayım;

- Windows XP/Vista/7/8/8.1 gibi sitemleri USB 'den rahatlıkla kurabilrsiniz.
- Arconius , Norton Ghost gibi iso dosyalarını hatta daha fazlasını çalıştırabilme
- Linux sistemlerini kurabilme ve Live olarak kurmadan çalıştırabilme gibi bir çok işimize yarayabilecek araçları çalıştırabiliriz.
- USB - Hard Disk - Harici Disk - CD/DVD gibi herangi bir ortamdan sorunsuz kurulum yapabilme.
Kısaca grub4dosu çalıştırabildiğiniz sürece kurulumu sorunsuz gerçekleştirmeniz mümkün!
- Modifiyeli XP/2003 dsyalarını bu yöntemle sorunsuz çalıştırabilirsiniz.
- Sürücünün boyutuna göre istediğiniz kadar XP/2003 dosyalarını, hazırlayacağınız menüye ekleyebilir, istediğiniz zaman sorunsuz kurabilirsiniz.
- Sürücünüzün anadizini bazı yöntemlerde olduğu gibi karışıklık olmaz.
Ve bu dosyaları istediğiniz bir klasörün içine atıp çalıştırabilirsiniz.
Bu yöntemde XP/2003 kurulumunu yapabilmeniz için iki dosya gerekiyor.
Birisi Grub4Dos ile XP/2003 ün ilk aşamasını önyükleme ISO dosyası. Diğeri ise sizin orjinal XP/2003 ISO dosyanız.
Orjinal dosyada hiç bir değişiklik yapmıyoruz.
Yani kullandığımız orjinal dosyayı istediğiniz zaman cd/dvd ye de çekip kullanabilirsiniz.

- Burdaki yöntemle hazırladığınız kurulum dosyalarına virüs bulaşmaz. Çünki ISO dosyaları içerisine kolay kolay virüs giremez (girebilecek bir virüsle karşılaşmadım bende henüz).
- Iso dosyasında ayarlanmış katılımsız yazılımları kurulumdan sonra, ISO dosyasının içinden otomatik çalıştırılır.
Ayrıca bazı ayarlar ile exra programlarda çalıştırabilirsiniz...

- Kurulumun ikinci aşamasında desteklenen bir programı çalıştırabilirsiniz.
Misal can sıkıntısı için basit bir oyun fena olmaz. Sistem kaynaklarını fazla tüketen bir uygulamayı açmayın!
- Diğer yöntemlere göre çok daha hızlı ve sorunsuz bir kurulum gerçekleştirebilirsiniz.
- Tamamen cd/dvd den kurar gibi Windows Xp/2003'ü burdaki yöntem ile kurabilirsiniz.
Bir kez menüden ilgili kurunu seçmeniz yeterli.
Tabi ben genel bir çalışma yaptığımdan şuanki ayarlar ile ilgili seçeneği seçtiğinizde exra bir menü daha geliyor.
Siz isterseniz grub4dos kodlarınızı düzenelyip, bu tip meünülerin gelmemesini sağlayabilirsiniz.
Örneğin, oluşan menu.lst içindeki ilgili title ile başlayan komut dizlerini ana menünüzü içeren *.lst dosyasına (USBMENU.LST vs.) yazabilirsiniz.

- BOOT.GZ dosyasının boyutuna bağlı olarak minimum 128 MB ram gereklidir. 256 MB veyahut daha fazla ram tavsiye edilir.

Tanıtımı hemen kısaca geçtik gelelim USB 'mizin hazırlığına;

Adım 1 - USB_BOOT dosyasını rardan çıkaralım


Adım 2 - USB 'mizi bilgisayara iliştiriyoruz
Adım 3 - Çıkardığımız dosyanın içerisinde "MB_USB" uygulamasını çalıştırıyoruz.
Adım 4 - Yazılımın arayüzünü kullanım açısından çok basit, zaten amaç da tüm olayın basit olmasıydı.


MultibootUSB Arayüz Detayını Görüntüle


Yazılımımızın kullanımı bu kadar arkadaşlar aslında çok basit. Şimdi bu kopyaladığımız dosyalar üzerinde birazcık oynamalar yaparak kendi ihtiyacınız olacak aklınıza gelebilecek tüm Windows sürümlerini tek bir USB 'ye atıp çalıştırabilirsiniz. Ben örnek olarak XP 'yi iso dosyası olarak nasıl USB 'mize atacağımızı anlatarak devam ediyorum

Adım 5 - USB sürücümüze USB_ROOT klasörü içerisindeki dosyaları yazdırdık şimdi ise iso dosyasından kurulum yapacağımız XP 'nin BOOT.GZ dosyasını oluşturarak iso dosyalarımızı düzenleyeceğiz.

Adım 6 - "Nt5SetupFromIso" dosyamızı rar 'dan çıkarıyoruz

Adım 7 - Yazılımımızın arayüzü çok basit, yazılım XP iso dosyasını hem BOOT.GZ yapıyor hemde kopyalama işlemi yapıyor dolayısıyla biçimlendirmeyle ilgili bir korkunuz olmasın. 

* Yazılımın birinci kutudan BOOT.GZ ve ISO dosyamızı kayıt edeceğiniz sürücümüzü seçiyoruz (arkadaşlar burda E sürücüsü seçili ben bu işlemi yaparken daha hızlı olsun diye C sürücüsünü seçiyorum, çünki program verilen ISO dosyasını BOOT.GZ ve normal ISO olarak iki parça yapıyor bunu doğrudan seçtiğiniz sürücü nere ise oraya kopyalar, ee bu da programın işlemi yapmasını uzatır diye C sürücüsünü gösteriyorum ki işlemi daha hızlı bitirsin, bitiridikten sonrada kendim dosyaları nereye kopyalamak istiyorsam oraya kopyalıyorum).
* İkinci kutuda (kırmızı noktalı olarak resimde gösterilen) ise orjinal iso dosyamızı seçiyoruz. Iso dosyasını direk programa sürükleyebilirsiniz.

Bu arada unutmadan, start tuşuna bastığınızda sisteminizde imdisk sanal sürücü yazılımı yüklü deyilse yüklemeniz için bir program çalıştırıyor.
Imdisk sayesinde seçtiğiniz iso dosyası sanal sücürüye takılıp, gerekli dosyalar alınmaktadır.

Işlemler tamamlandıktan sonra sisteminizden imdisk yazılımı isterseniz kaldırabilirsiniz!


Adım 8 - Yazılımımızı çalıştırdık ve karşımıza gelen arayüzde kırmızı nokta ile belirttiğim yerden XP 'mizin iso dosyasını gösteriyoruz ve hemen ardında sizlere "Setting" yani ayarlar kısmında ki gerekli bilmemiz gereken bilgileri aktarıyorum.

Adım 9 - Iso Location = İlgili konumda yazan iso dosyası kurulumun ikinci aşamasında Fat/Fat32/Ntfs sürücülerde aranıp sanal sürücüye bağlanmaktadır. "IsofileLocation" yazan yerde XP iso dosyamızı BOOT.GZ yaparken hangi klasörlerin altında oluşturacağımız bilgileri giriyoruz, kendi düzenlediğim klasörlerde ben şu şekilde kullandım "USBMENU\XP\WINXP.ISO" şeklinde bir klasörleme yaptım. Bu yer bildiriminde bizim yazılıma sözlediğimiz şey şu anlama geliyor "USBMENU klasörünün altında XP klasörüne WINXP.ISO adlı dosyayı oluştur." BOOT.GZ dosyasını da bu ISO dosyasının yanına oluşturuyor ve hatta işlemleri tamamladığınızda göreceksiniz ".lst" uzantılı bir dosya da oluşuyor ileride kullanacağımız kodları barındıran dosyadır bilginize olsun. Bu bilgilere bir not bırakayım, yazılımı varsayılan ayarlarla kullanabilirsiniz fakat birden fazla XP iso dosyası hazırlayacaksanız klasörleme yapmanızı tavsiye ederim yoksa adları karışacaktır, bir diğer dipnot ise "ben yazılımı varsayılan ayarlarla kullanırım sonra kodlardaki BOOT.GZ dosyaıyla yanına oluşan SETUP.ISO dosyalarını başka klasöre alırım elli saat ne burda yol yordam bildireceğim" derseniz yanılırsınız. Kurulum için herşeyi tamamlasanız bile XP 'yi bilgisayarınıza kurmaya çalıştığınızda "SETUP.ISO bulunamadı gibi bir hata alabilirsiniz, eğer öyle bir durumla karşılaşırsanız sakın telaş yapmayın size muhakkak dosyayı göstermenizi isteyecektir,  sizde USB içerisindeki dosyanızı girip gösterdiğiniz takdirde sorun çözülecektir.

Detayı Görüntüle

Adım 10 - Ayarlarınızı yaptıktan sonra "OK" tuşuna tıklayın ve ardından "Start" tuşuna basın ve arkanıza yaslanıp dosyalarımızın oluşmasını bekleyin. Dosyalarımız oluşma işlemi bittikten sonra aynı klasör içinde 3 adet dosya oluşacak "BOOT.GZ", "SETUP.ISO", ".lst" uzantılı menü dosyası.

Artık oluturduğumuz dosyalarımızı NT5 Setup From Iso yazılımının ayarlarındaki gösterdiğimiz dosya yoluna, bu oluşan dosyalarımızı kopyalayabiliriz.

Kopyalamadan önce USB 'mize daha önce MB_USB yazılımı yardımıyla attığımız dosyaların/klasörlerin, içeriğindeki USBMENU klasöründeki .lst uzantılı dosyalarımızı isteğe bağlı silebiliriz size tavsiyem önce inceleyin, onlar sadece bize örnek amaçlı kodları içeren dosyalardır.

BOOT.GZ oluşturma işlemi tamamlandığında yanında oluşan menü dosyasını notepad ile açıyoruz içerisinde kodlarımız olacak, kodlarınız aşağıdaki gibi bir görünümü olacaktır muhtemelen.



Kodlar hakkında da kısa bir bilgi verelim hemen;


Adım 11 - Son olarak BOOT.GZ 'nin yanına oluşan dosyadaki kodumuzu kopyalayıp USBMENU içerisindeki USBMENU.LST dosyasını notepad ile açıp içerisine bu kodları yapıştırıyoruz. İşte artık sizinde karizma bir MultiBoot XP/7/8 Kurulum USB 'niz var artık.


Not: Şimdi siz soracaksınız "Windows 7 için nasıl yapacağız peki ?" diye. Hemen söyleyeyim yukardaki işlemlerin aynısını "Nt6IsoSetup" yazılımıyla yapacaksınız arada küçük bir fark var XP için işlem yaparken yazılımımıza direkt ISO dosyamızı göstermiştik Windows 7 için ise 7zip veya OsfMount Portable gibi bir sanal sürücü oluşturma programıyla, "Nt6IsoSetup.rar" dosyasını müsait bir yere çıkarttıktan sonra içerisindeki "NT6_ISO_ROOT"  klasörüne Windows 7 dosyalarınızı çıkartın sonrada yazılımı çalıştırın geriye kalan tüm işlemler ve işlem mantığı aynı :) Windows 7 için MultiBoot USB nasıl hazırlanır onu da anlatacağım. İlerleyen yazılarda örnek temsil etmesi açışından kodları nasıl düzenlediğimi de anlatacağım...

Not: Önemle okurlara not bırakmak istiyorum Grub4Dos ile Multiboot hazırlama Yöntemi anlatımı yapılırken Blue_Life adlı arkadaşa teşekkür ederim, bu yöntemi onun anlatımından öğrendim ve derleyip kendi yorumumu da ekleyip paylaşıyorum.

Takıldığınız bir yer olursa yorum sekmesinden yorum bırakabilirsiniz en kısa sürede yardımcı olurum...İyi Çalışmalar...İyi günlerde kullanın, esenle kalın...